Monday, September 8, 2008

Syahid cendawan

Aduh aduh.... bongkah kami dah kena attack dgn kulat hijau. +/- 600 bongkah yang cedera diperbatasan. Serangan yang dianggarkan berlaku kira2 2-3 minggu lepas telah gagal ditewaskan dan akhirnya ramai yang syahid


Salah kami jugak sebab tak buat counter-attack. Yelah,masing2 sibuk kerja dan datang pun sebab nak harvest + tutup/bukak penutup. Cleanliness terabai,SOP terbabas etc...etc...

A bitter lesson learnt tapi sebagai org baru dalam bidang ni,kami perlu perkuatkan azam dan keep moving forward dgn meng'adjust' tatatertib didalam kedai

So,semalam kami semua menyingsing lengan dan melipat seluar, membasuh lantai+rak+dapur dgn dettol,mengemas kembali bongkah2,mengasingkan bongkah yg syahid ke tempat yg dah diasingkan,menutup semua bongkah dgn penutup rehat,spray air garam ke seluruh penutup + bongkah,tutup terus mist fan dan akan rehat seminggu untuk memantau


Pikir2 balik,ini terjadi sebab mula2 dulu,bila kami korek selepas petik,tak dicelupkan kedalam air garam untuk basmi kulat.So setiap kali pengorek yang sama digunakan,theoretically kulat tu akan tersebar sekali. Ini diburukkan lagi dengan penggunaan kipas industrial so kulat tu lagi aggressively tersebar. So lepas ni kami akan guna mistnya sahaja dan akan diubah kedudukan kipas tersebut

So bongkah2 yg rosak tu?Ada kawan kami yang buat projek cendawan ambik sikit utk eksperimen dan selebihnya kami ada plan utk salvagekan mana yg boleh i.e. utk bongkah2 yg ada infection di atas sahaja,kami akan keluarkan dan potong bahagian yg infected dan buang dan yang elok akan dimasukkan kedalam plastik baru dan diperam dan dipantau. Jadi atau tidak, wallahualam. Mungkin otai2 cendawan boleh bagi petunjuk;kiranya 'ihdinassiratolmustaqim' la.

So bulan puasa ni kami rehatkan cendawan utk proses pemantauan.

Banyak tu...:(

Lopeh ni kalau jadi jugak,aku sembelih sekor2 bongkah (acah je)

SOP perlu diperelokkan dan dikut

Lesson learnt?
1. Jauhkan fan+mist dari kena direct kpd cendawan... cendawan jadi lunyai,lembik dan lutsinar
2. Sebelum korek bongkah,pastikan pengorek dicelup dgn air garam utk bunuh kuman/kulat (mengurangkan peratus infection)
3. Masing2 kena amalkan 5S i.e. basuh tgn dgn dettol atau air garam sebelum mula,pakaian ok,kasut ok,serpihan2 cendawan dikutip, etc...etc..
4. kalau dah ada infection,cepat2 buat countermeasure i.e. asingkan ditempat yang terasing dan kalau boleh selamatkan,buatlah. Yang dah syahid tu, jualkan kepada pengusaha cacing atau recycle bali utk buat bongkah baru (of course kena disinfect, jemur,kukus balik,suntik benih balik dan guna beg plastik baru

Mungkin sahabat2 pengusaha boleh bagi tips2 yang boleh membantu? Nanti kami belanja makan :)

 
AgroOne Enterprise © 2007 Template feito por Templates para Você